środa, 8 lutego 2012

masło czy margaryna ?

Rynek oferuje nam 3 rodzaje "smarowaczy": masło, margaryna oraz mieszanki masła z margaryną.
Różnica pomiędzy masłem a margaryną  jest taka, że masło otrzymywane jest ze śmietany mleka krowiego a margaryna jest emulsją tłuszczy pochodzenia roślinnego połączoną z wodą lub mlekiem i polepszaczami smakowymi. Masło jest naturalnym źródłem witaminy A i D a margaryna zawiera  tłuszcze roślinne, co za tym idzie mniej szkodliwych nasyconych tłuszczów.

Masło z uwagi na zawartość witamin wskazane jest dzieciom do 7. roku życia, kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Raz na jakiś czas zdrowe osoby, bez wysokiego poziomu cholesterolu mogą stosować masło.







Margaryna jest wskazana dla młodzieży i osób dorosłych, ponieważ zbija zły cholesterol i zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.








Alternatywą dla masła i margaryny jest awokado, które jest źródłem wielu witamin i pierwiastków.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz