Rynek oferuje nam 3 rodzaje "smarowaczy": masło, margaryna oraz mieszanki masła z margaryną.
Różnica pomiędzy masłem a margaryną jest taka, że masło otrzymywane jest ze śmietany
mleka krowiego a margaryna jest emulsją tłuszczy pochodzenia roślinnego
połączoną z wodą lub mlekiem i polepszaczami smakowymi. Masło jest naturalnym źródłem witaminy A i
D a margaryna zawiera
tłuszcze roślinne, co za tym idzie mniej szkodliwych nasyconych tłuszczów.
Masło z uwagi na zawartość witamin wskazane jest dzieciom do 7. roku
życia, kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Raz na jakiś czas zdrowe
osoby, bez wysokiego poziomu cholesterolu mogą stosować masło.
Margaryna
jest wskazana dla młodzieży i osób dorosłych, ponieważ zbija zły
cholesterol i zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Alternatywą dla masła i margaryny jest awokado, które jest
źródłem wielu witamin i pierwiastków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz