piątek, 17 lutego 2012

Dorsz w warzywach


Składniki:
  • filet z dorsza, 400 dkg.
  • kapusta głowiasta biała 1/4 szt
  • seler 1szt
  • marchew 2szt
  • pietruszka 1szt
  • olej
  • cebula 1szt
  • przecier pomidorowy
  • śmietana
  • bulion
Sposób przygotowania
 Marchew i pietruszkę pokrajać w grube pół krążki, seler w słupki, kapustę w dużą kostkę. Warzywa zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać drobno pokrajaną cebulę,olej , sól, trochę pieprzu, i ugotować pod przykryciem. Gdy woda wyparuje, dodawać po trochu bulion.  Do miękkich już warzyw dodać śmietanę wymieszaną z pomidorami. Na wierzchu ułożyć porcje sprawionej, posolonej ryby, przykryć i razem z warzywami gotować przez ok 20minut.  Ugotowaną rybę ostrożnie wyporcjować na talerzu, obok położyć porcję warzyw.

Smacznego
;)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam dorsza i co rok jeździmy na wakacje do Norwegii i przywozimy do Pl całą zamrażalkę norweskich ryb przez nas złowionych!
    Bardzo dobry pomysł na blog, pozdrawiam z wizażu i trzymam kciuki, by blog się rozwijał, bo chętnie poczytam!:)

    OdpowiedzUsuń