Skład ciała :
Kobiety : Mężczyzny:
Woda 58 - 60 % 61 - 62 %
Białko 8 - 10 % 15 - 17 %
Tłuszcze 23 - 27 % 13 - 14 %
Skł. mineralne i witaminy 5 - 7 % 6 - 8 %
Węglowodany 0,5 -1,0 % 0,5- 1,5 %
Wskaźnik WHR ( Waist-Hip Ratio) – jest współczynnikiem podziału obwodu talii przez obwód bioder. WHR stanowi wskaźnik
dystrybucji tkanki tłuszczowej w ciele człowieka i jest wyznacznikiem
określającym rodzaj sylwetki ciała (sylwetka w kształcie gruszki bądź
jabłka) oraz typ otyłości (otyłość brzuszna bądź pośladkowo - udowa).
WHR = obwód talii [cm] / obwód bioder [cm]
Norma dla kobiet to <0,8
Norma dla mężczyzn to <0,95
Norma dla mężczyzn to <0,95
Wskaźnik BMI (Body Mass Index) współczynnik podziału masy ciała w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach.
BMI = masa ciała [kg] / wzrost [m]2
< 16,0 – wygłodzenie
16,0–16,99 – wychudzenie
17,0–18,49 – niedowaga
18,5–24,99 – waga prawidłowa
25,0–29,99 – nadwaga
18,5–24,99 – waga prawidłowa
25,0–29,99 – nadwaga
30,0–34,99 – I stopień otyłości
35,0–39,99 – II stopień otyłości (otyłość kliniczna)
≥ 40,0 – III stopień otyłości (otyłość skrajna)
35,0–39,99 – II stopień otyłości (otyłość kliniczna)
≥ 40,0 – III stopień otyłości (otyłość skrajna)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz