Jaką rolę odgrywają ?
Prebiotyk to niestrawiony składnik pożywienia który dociera do jelita
grubego w formie nienaruszonej i wywiera pozytywny wpływ na rozwój i wzrost
bakterii korzystnych dla zdrowia.Powinien on stymulować rozwój szczepów bakterii należących do gatunku Lactobacillus i
Bifidobacterium. Najbardziej skuteczne prebiotyki mogą również zmniejszać lub
hamować liczbę i aktywność organizmów uznanych za chorobotwórcze.
Probiotyki są żywymi kulturami bakterii które korzystnie wpływają na organizm
poprzez utrzymanie i poprawienie równowagi flory bakteryjnej w przewodzie
pokarmowym. Należą one do gatunku Lactobacillus
acdophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium.
Synbiotyki są mieszaniną probiotyków i prebiotyków
Źródłem probiotyków są preparaty farmaceutyczne i dostępne dla wszystkich mleczne produkty fermentowane. Aby zaopatrzyć się
w cenne źródło probiotyków, należy uważnie czytać etykiety.
Dobrym naturalnym źródłem prebiotyków są również: cykoria, wysuszony czosnek, pszenica ,
jęczmień, cebula,owies i wszystkie produkty, które zawierają błonnik pokarmowy.
Dlaczego
warto o nich codziennie pamiętać?
Probiotyki:
- Łagodzą nietolerancję laktozy
- Obniżają poziom cholesterolu
- Wzmacniają odporność
- Zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
- Zmniejszają stan zapalny przewodu pokarmowego
- Hamują rozwój mikroflory chorobotwórczej
- Obniżają poziom cholesterolu
- Przywracają normalną florę bakteryjną podczas terapii antybiotykowej
- Stymulują układ odpornościowy
Prebiotyki:
- Wykazują działanie obniżające poziom glukozy we krwi
- Zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
- Zwiększają biodostępność składników mineralnych, szczególnie wapnia i magnezu
- Zapobiegają rozwojowi osteoporozy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz