czwartek, 26 stycznia 2012

probiotyki, prebiotyki, synbiotyki w naszej diecie

Jaką rolę odgrywają ?




 Prebiotyk to niestrawiony składnik pożywienia który dociera do jelita grubego w formie nienaruszonej i wywiera pozytywny wpływ na rozwój i wzrost bakterii korzystnych dla zdrowia.Powinien on stymulować rozwój szczepów bakterii  należących do gatunku Lactobacillus i Bifidobacterium. Najbardziej skuteczne prebiotyki mogą również zmniejszać lub hamować liczbę i aktywność organizmów uznanych za chorobotwórcze.
Probiotyki są żywymi kulturami bakterii które korzystnie wpływają na organizm poprzez utrzymanie i poprawienie równowagi flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Należą one do gatunku Lactobacillus acdophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium.

Synbiotyki
są mieszaniną probiotyków i prebiotyków

Źródłem probiotyków są preparaty farmaceutyczne i dostępne dla wszystkich mleczne produkty fermentowane. Aby zaopatrzyć się w cenne źródło probiotyków, należy uważnie czytać etykiety.
Dobrym naturalnym źródłem prebiotyków są również: cykoria, wysuszony czosnek, pszenica , jęczmień, cebula,owies i wszystkie produkty, które zawierają błonnik pokarmowy.

Dlaczego warto o nich codziennie pamiętać?
Probiotyki:

  • Łagodzą nietolerancję laktozy
  • Obniżają poziom cholesterolu
  • Wzmacniają odporność
  • Zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
  • Zmniejszają stan zapalny przewodu pokarmowego
  • Hamują rozwój mikroflory chorobotwórczej
  • Obniżają poziom cholesterolu
  • Przywracają normalną florę bakteryjną podczas terapii antybiotykowej
  • Stymulują układ odpornościowy
Prebiotyki:

  • Wykazują działanie obniżające poziom glukozy we krwi
  • Zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
  • Zwiększają biodostępność składników mineralnych, szczególnie wapnia i magnezu
  • Zapobiegają rozwojowi osteoporozy

Nasza dieta powinna by wzbogacona w produkty probiotyczne gdyż są one smaczne i zdrowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz