poniedziałek, 23 lipca 2012

przekąska na letnie dni!

 Chodź sezon na truskawki powoli dobiega końca, warto o nich wspomnieć gdyż to właśnie one są najczęściej wybieranymi owocami  w okresie od maja do sierpnia.
Kochamy je na surowo, w postaci przetworzonej, czy jako dodatek do letnich deserów.
 
Nikt nie spodziewał by się, że to truskawki mają więcej witaminy C niż cytryna. Już 100g truskawek dostarcza 60 mg co wystarczy na pokrycie dziennego zapotrzebowania na tę właśnie witaminę. Owoce te chronią przed anemią, są krwiotwórcze, posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające czy  poprawiają przemianę materii.
Truskawki dostarczają również  witamin takich jak A,B1,B1 czy PP. Uzupełniają niedobory makro- i mikroelementów oraz dostarczają ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.
Duża ilość żelaza w truskawkach jest dość istotna w diecie kobiet, chroni to je przed anemią, są krwiotwórcze i wzmacniają nasz organizm.  Poza tym truskawki są wielkimi sprzymierzeńcami w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Obniżają kwasowość moczu i z tego powodu polecane są przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych

Truskawki dla urody
Pewnie wiele kobiet zaciekawi to, iż truskawki dzięki manganowi  mają odświeżający wpływ na naszą cerę i włosy. Maseczki z truskawek doskonale ją nawilżą i odświeżą, natomiast sok z tych owoców wybiela przebarwienia na skórze, rozjaśnia piegi i łagodzi objawy wyprysków. 
Ciekawostką jest również to, iż nasze babcie leczyły nimi grzybice, trądzik i oparzenia słoneczne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz