Brzoskwinie należą do owoców wakacyjnych, dlatego nie bójmy się sięgać po nie w sezonie. Sezon na nie trwa około dwóch miesięcy - od początku lipca do
końca sierpnia. Więc w tym okresie możemy bez obaw delektować się ich smakiem.
Wartość odżywcza 1 szt brzoskwini szacuje się na ok 4o-45 kcal i pochodzi wyłącznie z węglowodanów.
Posiadają one dość niski indeks glikemiczny - ok 42, dlatego nie muszą się ich obawiać osoby na diecie.
Wbrew pozorom są one cennym źródłem błonnika, Wit C, A, czy potasu.
Brzoskwinie są także dobrym źródłem
antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem
wolnych rodników. Swój intensywny
kolor wysokiej zawartości beta-karotenu - silnego przeciwutleniacza, a
także prekursora witaminy A. Beta-karoten m.in. wspomaga system
immunologiczny, warunkuje prawidłowe rogowacenie nabłonków, chroni przed
szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych oraz wpływa pozytywnie
na funkcjonowanie narządu wzroku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz