poniedziałek, 23 lipca 2012

przekąska na letnie dni!


 Brzoskwinie należą do owoców wakacyjnych, dlatego nie bójmy się sięgać po nie w sezonie. Sezon na nie trwa około dwóch miesięcy - od początku lipca do końca sierpnia. Więc w tym okresie możemy bez obaw delektować się ich smakiem.
 Wartość odżywcza 1 szt brzoskwini szacuje się na ok 4o-45 kcal i pochodzi wyłącznie z węglowodanów.
Posiadają one dość niski indeks glikemiczny - ok 42, dlatego nie muszą się ich obawiać osoby na diecie.
Wbrew pozorom są one cennym źródłem błonnika, Wit C, A, czy potasu.
Brzoskwinie są także dobrym źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Swój intensywny kolor wysokiej zawartości beta-karotenu - silnego przeciwutleniacza, a także prekursora witaminy A. Beta-karoten m.in. wspomaga system immunologiczny, warunkuje prawidłowe rogowacenie nabłonków, chroni przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych oraz wpływa pozytywnie na funkcjonowanie narządu wzroku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz