Dobre zdrowie i kondycja organizmu przez długie lata to marzenie każdego z nas. Aby się ono spełniło powinniśmy się racjonalnie odżywiać. A co to jest racjonalne odżywianie ?
Otóż racjonalne odżywianie jest to systematyczne dostarczenie organizmowi wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach, odpowiadających jego potrzebom.
Do podstawowych składników odżywczych zaliczamy: białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy, składniki mineralne. Dodatkowo ważna jest również woda oraz błonnik
Białko stanowi podstawowy materiał budulcowy wszystkich tkanek
organizmu i wchodzi w skład wielu związków pełniących funkcje
regulacyjne przemian metabolicznych oraz obronnych organizmu. Białko więc powinno stanowić 10-15 % naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, budują błony komórkowe, są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz NNKT. Organizm odkłada je jako materiał zapasowy. Tłuszcze powinny stanowić 30 % naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Węglowodany są głównym źródłem energii. Dzienne spożycie powinno być nie mniejsze niż 55 % naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego
Węglowodany są głównym źródłem energii. Dzienne spożycie powinno być nie mniejsze niż 55 % naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego
Nasz codzienny jadłospis powinien pokrywać zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne które są regulatorami w procesach życiowych oraz błonnik który jest bardzo ważny w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Woda jest również bardzo ważna w naszym żywieniu. Wspomaga przemianę materii, ułatwia trawienie, reguluje ciśnienie tętnicze.
Powinniśmy spożywać ok 1,5l wody na dobę.

Prawidłowy jadłospis powinien zawierać co najmniej 5 porcji produktów zbożowych.
Tłuszcze roślinne są również istotnym składnikiem, zawierają one NNKT korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Zaliczamy do nich oleje: rzepakowy, sojowy, słonecznikowy oraz oliwa z oliwek. Są rośnikiem witamin A, D, E, K.
Warzywa i owoce powinniśmy spożywać 3-5 porcji w ciągu dnia. Dostarczają duże ilości witamin, składników mineralnych, błonnika
oraz innych biologicznie aktywnych związków, które odgrywają ważną rolę
w utrzymaniu zdrowia. Owoce wykazują wysoką zawartość wody (74-94%) oraz niewielką zawartość tłuszczów, węglowodanów i białek co powoduje iż maja niską wartość energetyczną

W jadłospisie nie powinno również zabraknąć chudego mięsa, ryb oraz jaj. Produkty te sa źródłem pełnowartościowego bialka. Kwasy tłuszczowe z ryb korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, a jaja dostarczają
lecytyny, która poprawia pamięć oraz zapobiega chorobom wątroby. Należy ograniczyć spożycie mięsa tłustego.

Mleko i jego przetwory to m.in. źródło białka, wapnia (które w produktach mlecznych cechuję się wyjątkowo wysoką przyswajalnością), potasu, magnezu oraz witamin z grupy B. Dziennie powinno się spożywać 2-3 szklanki mleka. Jeśli nie tolerujemy mleka, możemy je zastąpić jego przetworami takimi jak jogurt, kefir, maślanka oraz sery.
Piramida zdrowego żywienia
Nabiał powinniśmy spożywać 1-2 razy na dzień
Ryby, drób i jajka do 2 razy na dzień
Orzechy i rośliny strączkowe 1-3 razy dziennie
Warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Owoce również spożywamy 2-3 razy na dzień
Produkty pełnoziarniste powinny występować w większości naszych posiłków podobnie tłuszcze roślinne.
Warto również pamiętać o wysiłku fizycznym który jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Codzienna aktywność fizyczna przede wszystkim pomaga nam ustrzec się od nadwagi i otyłości, a co za tym idzie chroni nas przed chorobami cywilizacyjnymi.
Produkty pełnoziarniste powinny występować w większości naszych posiłków podobnie tłuszcze roślinne.
Warto również pamiętać o wysiłku fizycznym który jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Codzienna aktywność fizyczna przede wszystkim pomaga nam ustrzec się od nadwagi i otyłości, a co za tym idzie chroni nas przed chorobami cywilizacyjnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz